Гримаса. Малко по-остър тон. Внимателен изказ, може би дори прекалено

...
 Гримаса. Малко по-остър тон. Внимателен изказ, може би дори прекалено
Коментари Харесай

Расте ли напрежението между Зеленски и полка Азов?

 Гримаса. Малко по-остър звук. Внимателен изказ, може би даже прекомерно деликатен. Медийното отношение към полка " Азов " на Олексей Арестович и Михайло Подоляк, съветници на украинския президент Володимир Зеленски, в последно време буди любознание - изключително когато тематиката е заводът " Азовстал ".

През годините са тиражирани изявления, че сред украинския президент Володимир Зеленски  и националистическия полк " Азов " съществува известно напрежение. Темата за следващ път беше повдигната тези дни след изявление на украинския президент през италиански издания. Поводът беше извеждането на бойците от завода. Според неофициална информация, командирите на " Азов " са били уверени, че ще съумеят да извършат светкавична интервенция и да освободят бойците от блокадата на съветските сили. Но Киев явно не е бил податлив да поема опасности: " Зеленски беше упрекнат, че е оставил бойците в " Азовстал ". Той получи съществени закани от тях ", пишат италиански публицисти.

" Азов " и украинският президент не се разбираха доста добре още преди началото на спора.

През октомври 2019 година екскомандирът на " Азов " (по това време полкът към този момент е част от Украинската национална армия, като е в състава ѝ от 11 ноември, 2014 година) Андрий Билецки заплаши украинския президент, че ще докара 10 000 бойци в Донбас. Тази реакция се случва в отговор на настояването на Зеленски по време на негово посещаване в село Золотое покрай демаркационната линия в Донбас да не се пречи на изтеглянето на войските от района.

Според Билецки тогава с опита си да разпусне войските, украинският държавен глава е можело да " съобщи " голяма територия на проруските сили, защото в този случай Украйна губи надзор над 30 обитаеми места.

Думите на Билецки тогава са, че бойците на " Азов " " ще останат в Золотое, защото имат право на лично мнение, което са заслужили с кръвта си ". Ако Зеленски реши " да изхвърли " ветераните от Золотое, то идната седмица в селото ще дойдат не няколко десетки, а 1000 бойци, заплаши тогава той.

При различен случай отново от 2019 година депутатът от Държавната дума на Русия Наталия Поклонская назова полка " Азов " " мародери ", които " не признават главнокомандващия на страната Володимир Зеленски ". Тя написа това в страницата си в съветската обществена мрежа ВКонтакте като добави, че съгласно нея президентът на Украйна се е убедил в " неуправляемостта на своите военни групировки " и е видял " врага в лицето ", с което Русия няма нищо общо.

" Надявам се, че украинската страна схваща, че имаме обща цел – мир в Украйна ", съобщи по това време депутатката, като пожела на Зеленски триумф в разрешаването на спора. 

Днес полкът " Азов " е част от Националната армия на Украйна. Това недвусмислено съобщи Володимир Зеленски в изявление за гръцката телевизия EPT при започване на май 2022 г.  Запитан за обвиняванията в неонацизъм към батальона " Азов ", Зеленски сподели, че " през 2014 година, когато доброволческите батальони защитаваха страната, доста от техните апели бяха много радикални във връзка с Руската федерация. Но тогава те бяха доброволци и това беше тяхната персонална позиция ".

Днес към този момент полк " Азов " не са доброволци, те са част от украинската войска, сподели той. А тези членове на доброволческите батальони от 2014 година, които желаеха да се включат в политиката, влязоха в нея, добави президентът. " Те са формалната войска на нашата страна. Който е желал да се занимава с политика – отиде в политиката. Тези, които взеха решение да водят война във въоръжените сили на Украйна, станаха част от въоръжените сили на Украйна ", уточни украинският президент.

/ Actualno.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР